Norge har et stort potensial for å spare elektrisk kraft gjennom økt bruk av fjernvarme og termisk energi. Ved å erstatte elektrisk oppvarming med fjernvarme i bygg kan Norge spare opptil 15 TWh, over dobbelt så mye som vindkraftprosjektet "Sørlige Nordsjø II" vil generere. Fjernvarme gir også stabile energileveranser uavhengig av vær og krever ikke store naturinngrep.
For å sikre at fjernvarme kan bli en del av løsningen, må det etableres konkurransedyktige rammevilkår som gjør det lønnsomt å avlaste kraftnettet. Fjernvarme fungerer uavhengig av værforhold, krever ikke store inngrep i naturen, og kan bidra til en betydelig reduksjon i behovet for ny elektrisitetsproduksjon. Dette vil frigjøre mer fornybar strøm til å dekarbonisere industri og transport.
Forbrenningsavgift hindrer utvikling
Den høye avgiften på avfallsforbrenning (882 kr/tonn i 2024, med planlagte økninger til 908 kr/tonn og ytterligere 45 % innen 2030) er et stort hinder for fjernvarmeutviklingen i Norge. Dette avgiftsnivået, som er betydelig høyere enn i Sverige, svekker norske anleggs økonomi og øker eksporten av avfall. Dette fører igjen til høyere utslipp.
Fjernvarmebransjen anbefaler at avgiften reduseres til tidligere nivå på (476 kr/tonn og på sikt fjernes helt. Uten en slik justering risikerer vi nedleggelser av anlegg allerede fra 2025, noe som vil ha negative konsekvenser for både beredskap og energiforsyning.
Konkret handling for å frigi 15 TWh kraft
For å realisere fjernvarmepotensialet kreves konkrete grep:
- Fjernvarme og overskuddsvarme må ha et eget satsingspunkt under Grønt industriløft.
- Energimerkeordningen må justeres slik at løsninger som avlaster kraftnettet belønnes.
- Fjernvarmeselskapene trenger politisk drahjelp og forutsigbare rammer og tilgang til strømstøtte lik den kraftselskapene har, i tillegg til redusering av avgiften.
- En ny styringsavtale med Enova fra 2025 må prioritere støtte til omlegging av store bygg fra elektrisk til termisk oppvarming.
Med riktige rammevilkår kan fjernvarme bli en bærebjelke i Norges energiforsyning, frigjøre elektrisk kraft og redusere belastningen på kraftnettet. Vi håper at regjeringen og næringskomiteen vil løfte fjernvarme frem som en sentral løsning i den grønne omstillingen og sikre nødvendige tiltak innen 2030.
Les Norsk fjernvarmes skriftlige innspill til næringskomiteen her.