Fjernvarmesystemet, med sitt eget rørnett, reduserer risikoen og øker leveringssikkerheten. Sammen med lokale forbrenningsanlegg, som også håndterer smitteavfall, er fjernvarme en viktig del av norsk beredskap. Disse anleggene produserer energi tilsvarende 3 TWh, med kapasitet til å levere enda mer.
Imidlertid kan høye avgifter på forbrenningsanlegg føre til stengninger innen 2025. Med et overbelastet kraftnett, dyr landbasert kraftproduksjon og kostbar havvind, er det mest effektive tiltaket nå å energieffektivisere oppvarming av bygg. Dette kan frigjøre betydelige mengder elektrisitet, slik våre naboland gjør ved å bruke lavverdig energi til oppvarming.
Behov for konkurransedyktige rammevilkår
Bransjen etterlyser konkurransedyktige rammevilkår for grønn omstilling. Det må bli lønnsomt å avlaste kraftnettet, slik at fornybar energi kan frigjøres til industri og transport. Følgende tiltak foreslås for å frigi opptil 15 TWh elektrisk kraft:
- Kraftig reduksjon eller fjerning av avgiften på avfallsforbrenning inntil ETS-systemet innføres rundt 2030.
- Justering av energimerkeordningen for å belønne forbrukere som avlaster kraftnettet.
- En forutsigbar prismodell for fjernvarmebransjen.
- Statlig strømstøtte til fjernvarmeselskaper på linje med kraftselskapene.
- Enova må intensivere støtte til konvertering fra elektrisk oppvarming til energifleksible løsninger.
Fjernvarme som en løsning på kraftkrisen
Oppvarming av bygg står for en betydelig del av strømforbruket i Norge, særlig om vinteren. En helhetlig satsing på fjernvarme frem mot 2030 kan redusere presset på kraftnettet og bidra til grønn omstilling. Fjernvarme er en konfliktfri, stabil energikilde uten store naturinngrep eller behov for milliardsubsidier.
Bransjens budskap til statsbudsjettet for 2025 er klart: Fjernvarme og energifleksible løsninger må prioriteres for å sikre forsyningssikkerhet, redusere energikostnader og støtte en grønnere fremtid for Norge.
Les Norsk Fjernvarmes skriftlige innspill til energi- og miljøkomiteen her.