Det fortalte Norsk Fjernvarmes daglige leder Oda Therese Gipling under budsjetthøringen i Energi- og miljøkomiteen.
Ukontroversiell varme
Sammen med administrerende direktør Marit Storvik i Eidsiva bioenergi ga hun klart uttrykk for at rammevilkårene for bransjen må legges til rette.– Vi trenger fjernvarme fordi energien fungerer og leverer uansett vær og vind og uten inngripen i areal og natur og uten milliardsubsidier. Den er konfliktfri. Og det trenger vi, sa Gipling.
Storvik tilførte at fjernvarmebransjen kan doble leveransen av varmeenergi. Men hun mener myndighetene har stukket en rekke kjepper i hjulene for bransjen.
– I reelll politikk er det ingenting som tyder på at vi skal ha mer fjernvarme i Norge. De siste årene har vi kjempet med energimerkeordnignen, prisregulering og strømstøtteordning. Der alle har startet på en veldig krevende plass for fjernvarmen. Det har påvirket fjernvarmens inntekter til bransjens omdømme. Og ikke minst har vi kjempet om viktig overskuddsvarme fra avfallsforbrenningsanleggene i Norge, sa Storvik.
Forbrenningsavgiften dreper
Begge presiserte at fjernvarme både avlaster strømnett, kraftmangel og ikke minst er en ukontroversiell varmekilde, siden den ikke krever naturinngrep.– Fjernvarmen er en hurtig vei til mer kraft. Fjernvarmen kan vi fortsette å bygge uten konflikter eller demonstrasjonstog, sa Storvik.
I forslaget til neste års statsbudsjett har regjeringen foreslått å prisjustere forbrenningsavgiften med tre prosent økning. Det gjør at avgiften kommer opp i 908 kroner per tonn CO2 som slippes ut, eller i overkant av 500 kroner per tonn avfall som brennes, fordi også beregningsfaktoren for fossilandelen økes.
Beregninger som bransjeorganisasjonene har gjort viser at det norske avgiftsnivået dermed vil være omtrent det doble av det svenske anlegg betaler for kvotekjøpene.
Skrivebordsøvelse
– Avgiften på avfallsforbrenningsanlegg må i det minste reduseres og helst fjernes inntil ets innføres. Det hindrer nedleggelse og sikrer investering i anleggene. En fjerning, endring eller reduksjon vil stoppe eksport av vårt eget avfall, sa Gipling.Hun kritiserte også finansdepartementets evaluering av forbrenningsavgiften og viste til at det ikke har vært noen dialog med bransjen om avgiften. Derfor mener Gipling at evalueringen er basert på feil faktagrunnlag.
Storvik pekte på at det er mulig å doble bruken av fjernvarme i Norge. Bare i Innlandet er det potensiale til å bygge ut fjernvarme tilsvarende fire industriparker på størrelse med Raufoss. Det kan gjøres med ressurser som allerede eksisterer og som ellers vil gå tapt. Men dagens rammevilkår kan snarere føre til konkurser og nedleggelser, advarte hun.
Trenger motivasjon
– Nå varsles konkurser i bransjen, som vil drive avfall og overskuddsvarme over landegrensene på sikt. Sånn kan avgiften fungere som en ren subsidiering av svensk fjernvarme, mens den effektivt slår ihjel klimatiltak i norsk avfallsbransje, sa Storvik.I tillegg til forbrenningsavgiften har fjernvarmeaktørene også støtt på flere hindre de senere årene. Derfor haster det med å gi bransjen bedre rammevilkår.
– Prisregulering, energimerkeordning og strømstøtte må få en rask avklaring der fjernvarmeselskapene sikres kunder, inntekter og tilgang til overskuddsvarme. Og ikke minst forutsigbarhet. Det er på tide å gi motivasjon til bransjen etter årevis med motbakke, sa Storvik.