En modig stemme!

29.08.2024
Ved å være åpen om sine utfordringer, har Marius Ulekleiv vist at selv de sterkeste blant oss kan trenge hjelp – og at det å be om hjelp er et tegn på styrke, ikke svakhet. Han forteller sin historie på Leder & HR-dagen 27. september 
I en verden der stillhet og stolthet ofte går hånd i hånd, er Leder&HR-dag-aktuelle Marius Ulekleiv et lysende eksempel på at åpenhet kan være den største styrken av dem alle.
 
Den tidligere fotballspilleren og politimannen var på toppen av sin karriere som politibetjent da drømmen om å bli en del av politiets elitestyrke, Beredskapstroppen, tok en uventet vending. En alvorlig skade tvang ham til en intens gjenopptrening, en prosess som skulle vise seg å være mer enn fysisk utfordrende.

Han "mistet" seg selv i forsøket på å komme tilbake til toppen. De mørke tankene og skammen vokste i stillhet, skjult for både familie og kollegaer. Julen 2018 ble vendepunktet. Etter måneder med hardtrening, kunne han ikke lenger skjule smerten. Kroppen sa stopp, og motivasjonen var helt borte.

Det intense presset han la på seg selv, førte til alvorlige psykiske helseproblemer. Han fortalte ingen om de vonde tankene og om skammen som vokste.

Men i stedet for å bukke under for presset, tok Marius det modige valget om å dele sin historie. I juni 2021 åpnet han seg om sine utfordringer gjennom en artikkel i Norsk Politiforum. Frykten han hadde hatt for fordømmelse fra ledelse og kollegaer viste seg å være ubegrunnet.
– De var støttende fra første stund. Det føltes trygt å være åpen, og jeg har følt meg ivaretatt og ønsket på arbeidsplassen hele veien, sier Marius, og beskriver den overveldende bølgen av støtte og kjærlighet han mottok.

Denne åpenheten har ikke bare hjulpet Marius i hans egen helbredelse, men har også skapt en viktig endring i politiet. For sitt arbeid med å fremme åpenhet om psykisk helse, ble han tildelt Politiforums Ærespris i 2022. Juryen trakk frem hvordan Marius' ufiltrerte beretning om angst, depresjon og utbrenthet har skapt et rom for politifolk over hele landet til å snakke om psykisk helse.
Historien hans er et kraftfullt eksempel på hvordan åpenhet kan skape positive ringvirkninger i et miljø som ofte er preget av tradisjonelle maskuline verdier. Ved å være åpen om sine utfordringer, har Marius vist at selv de sterkeste blant oss kan trenge hjelp – og at det å be om hjelp er et tegn på styrke, ikke svakhet. Dette er et viktig budskap, ikke bare for politiet, men for alle yrker og samfunnsgrupper.

Den 27. september står Marius på scenen på Leder & HR-dagen, hvor han vil dele sin historie og inspirere andre til å være åpne om sine utfordringer. I en tid der psykisk helse stadig får mer oppmerksomhet, er hans historie en nødvendig påminnelse om at åpenhet kan redde liv. Marius Ulekleiv er en modig stemme i en verden som fortsatt har en lang vei å gå når det gjelder åpenhet om psykiske helseutfordringer.

Marius' reise minner oss om at det er gjennom å dele våre mest sårbare øyeblikk at vi virkelig kan påvirke, inspirere og hjelpe andre. I en kultur der stillhet ofte tolkes som styrke, viser han oss at ekte styrke ligger i å være åpen og ærlig, både med oss selv og med de rundt oss.

Dette og mer får du høre om på årets Leder & HR-dag. Her kan du se programmet
 
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund